Upoznajte Lovran
Medveja
Smještaj
Turistička ponuda
Kalendar događanja
Info
Korisni linkovi


Priča o Lovranu
Povijesna baština
Položaj i klima

Priča o Lovranu

Lovran je grad duge i bogate prošlosti sa stogodišnjom tradicijom u turizmu. Ime je dobio po lovoru (laurus nobilis) koji u izobilju raste u zimzelenim gajevima u mjestu i okolici. Pod imenom Lauriana naselje se spominje prvi put u VII stoljeću, a u XII stoljeću godine 1153. arapski pisac i geograf Al Idrisi daje sljedeći opis mjesta: Lovran je velik i napredan grad koji ima stalno spremne lađe i zaposlenu brodogradnju. Uz pomorstvo i ribarstvo Lovranci se bave i trgovinom voća. Punim brodicama trešanja, bresaka i jestivih kestena (čuveni maruni) plove do Rijeke, Senja, Pule i Trsta. Na terasasto položenim vrtovima, uz voće uzgajaju i vinovu lozu, masline i razno povrće.

Lovran je u srednjem vijeku tipičan mediteranski grad s uskim popločenim ulicama, sljubljenim kućama dvokatnicama, skalinama, dimnjacima i malim primorskim prozorima – poneštrama. Opasan je obrambenim zidom, a u grad se ulazi kroz troja gradska vrata koja se noću zatvaraju. Trg svetog Jurja (sveti Juraj je gradski svetac i zaštitnik Lovrana) je glavni gradski trg i centar javnog života. Na njemu je župna crkva, gradska kula sa stalnom vojnom posadom, a tu stoluje i gradska vlast. Puk među sobom govori hrvatski na čakavskom narječju, dok se na moru govori talijanski, a s gospodarima Lovrana, grofovima u Pazinu – njemački. Lovran pripada Istarskoj grofoviji s centrom u Pazinu i u vlasti je Austrije od XV stoljeća pa sve do kraja Prvog svjetskog rata kada dolazi pod vlast Kraljevine Italije.

Kraj XIX stoljeća obilježen je propašću jedrenjaka i drvenog brodovlja, a na moru se pojavljuje čelik i para, te moderni parobrodi zamjenjuju jedra. Način života stanovnika Lovrana i okolice mijenja se i osnova egzistencije postaje turizam. Lovran je, uz veću i poznatiju Opatiju, drugi po značenju na čuvenoj K.u.K. rivijeri. Zbog blage i stimulativne klime godine 1878. Istarski sabor u Poreču proglašava Lovran klimatskim lječilištem – Kurortom. Godine 1873. izgrađen je prvi pansion – Villa Fernandea (današnja depandansa Belvedere), a do početka XX stoljeća i sva potrebna infrastruktura. Uz parobrodarske linije koje Lovran vežu s Opatijom, Rijekom, Pulom i Trstom, 1908. dobiva i električni tramvaj koji ga spaja s Opatijom i željezničkom stanicom u Matuljima.

Van starogradske jezgre uz morsku obalu grade se vile, pansioni, hoteli i zdravstveni sanatoriji okruženi njegovanim vrtovima. Uređuju se i veliki raskošni parkovi u kojima se uz autohtoni lovor, sade čempresi, pinije, magnolije, palme i obilje cvijeća. Izgrađena je i čuvena obalna šetnica (lungomare, Strandweg) u dužini od 12 kilometara do Opatije i Voloskog.

Lovran je na prijelazu stoljeća zimovalište, mondeno kupalište, i lječilište austro-ugarske aristokracije, umjetničke, novčarske i političke elite. Ima 4 velika hotela, 20-ak pansiona i 4 zdravstvena sanatorija, te dva velika uređena javna kupališta -Peharovo i Kvarner.

Oduševljeni ovdašnjom klimom i ljepotama Lovrana kao izraziti lovranofili među evropskom gospodom izdvajaju se Karl Lueger, gradonačelnik Beča i poljski umjetnik Stanislaw Witkiewicz.

Završetkom Prvog svjetskog rata i propašću Austro-Ugarske Monarhije 1918. Lovran dolazi pod vlast Kraljevine Italije. Na vlast u Italiji dolazi fašizam, a za istarske Hrvate u Lovranu nastupaju teški dani; hrvatski jezik izbačen je iz škole i crkve, a otvoreni su i pokušaji talijanizacije hrvatskog puka. Poslije sloma fašizma i kapitulacije Italije 1943. godine Lovran je okupiran od strane Trećeg Reicha. Lovranski hoteli puni su ranjenih i iscrpljenih vojnika Wermachta na liječenju i oporavku. Oslobođenje od fašizma i okupacije Lovran je dočekao 26. travnja 1945. godine.

Početkom 60-ih godina obnavljaju se i restauriraju hoteli, vile i pansioni, a ubrzano raste i ponuda u privatnim kućama. Razvija se masovni turizam, te Lovran 1987. godine dostiže prestižnih 438 195 noćenja. Vrhunac tog razdoblja završen je izgradnjom reprezentativnog Hotela Excelsior koji je u to vrijeme najkomforniji i najluksuzniji hotel na Jadranskoj obali.

Teška politička i ekonomska kriza krajem 80-ih rezultira raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Održani su višestranački izbori i referendum o neovisnosti, te Hrvatski Sabor 25. 06. 1991. proglašava samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Godine 1993. Lovran ponovo dobiva svoju Općinu koja broji 3 987 stanovnika, a čini je pet naselja: Lovran, Medveja, Lovranska Draga, Liganj i Tuliševica. Nakon Domovinskog rata, te uspostavljanjem suverenosti na cijelom državnom teritoriju (15. 01. 1998.) Hrvatska ulazi u mirnodopsko razdoblje.

Lovran na pragu 21. stoljeća raspolaže s bogatom povijesnom baštinom, stoljetnom turističkom tradicijom, očuvanom prirodom, izgrađenom infrastrukturom, a sve to omogućuje ponovni uzlet turizma uz održivi razvoj i poštivanje svih ekoloških standarda.

 
 
 
  TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE LOVRAN
HR-51415 Lovran, Trg slobode 1
tel: +385 (0)51 291 740, e-mail:
information@tz-lovran.hr