Upoznajte Lovran
Medveja
Smještaj
Turistička ponuda
Kalendar događanja
Info
Korisni linkovi


Priča o Lovranu
Povijesna baština
Položaj i klima

Povijesna baština

Od mjesta koja su se razvila na istočnim strmim padinama Učke, Lovran je najstarije naselje koje je izraslo neposredno uz obalu Liburnije. Lovran je sačuvao svoju povijesnu jezgru srednjovjekovne urbane koncepcije. Stari grad je bio okružen obrambenim zidom i bastionima na čijim su temeljima i zidovima vremenom izgrađene kuće.

Razvoj turizma u drugoj polovici XIX stoljeća promijenio je ne samo izgled grada već i društvene i ekonomske odnose stanovništva. Do početka XX stoljeća izgrađena je sva infrastruktura namijenjena turizmu. U Lovranu je 1873. godine izgrađen prvi turistički objekt na Liburnijskoj rivijeri (Villa Fernandea – depandansa Belvedere). Novi stilovi gradnje nameću se arhitektonskim izgledom građevina. Secesija i historicizam prevladavaju u oblikovanju najvažnijih hotela i vila. Istodobno gradi se najznačajniji objekt turističke ponude - Obalna šetnica (Strandweg –Lungomare) koja dužinom od 12 kilometara spaja Lovran s Voloskom i koja omogućuje slobodan pristup moru i time valorizira prirodne i panoramske ljepote naše obale.

Župna crkva sv. Jurja
Župna crkva posvećena je svetom Jurju, zaštitniku Lovrana. Sagrađena je u XII stoljeću u romaničkom stilu, pregrađena u XV stoljeću, kada je u svetištu ukrašena vrijednim gotičkim freskama, djelo domaćih majstora. Crkveni zvonik, u početku odvojen, spaja se u XVII stoljeću s crkvom, kad se ona proširila dogradnjom dviju baroknih bočnih kapela. Crkvena unutrašnjost je obogaćena rezbarenim oltarima i krstionicom, a čuva i dragocjenu riznicu crkvenog posuđa.


Bratovština svetog Ivana Krstiteglia sagradila je u XIV stoljeću istoimenu romaničku crkvicu u Starom gradu. U njoj su sada otkrivene freske s prizorima života sveca naslovnika. Ispod podnih naslaga pronađeni su temelji ranije crkvice iz XII stoljeća.

Iznad lučice smještena je Crkvica svetog Trojstva, jedina sačuvana od triju crkvica, koje su okruživale srednjovjekovno lovransko groblje. Jednostavne je vanjske izvedbe, a značajni su gotički detalji vrata i prozora. U unutrašnjosti se čuva nadgrobna ploča župnika Gašpara Bekarića iz 1595. godine s uklesanim glagoljskim natpisom.

Na prilazu Trgu svetog Jurja diže se impozantno masivna gradska kula, ostatak fortifikacionog sustava srednjovjekovnog Lovrana. Kvadratnog je tlocrta, izvorno sačuvana do određene visine sa svojim pravilno isklesanim kamenim blokovima. Gornji dio kule brzopleto je dozidan nakon ratnih razaranja u XVII stoljeću. Unutrašnjost kule je nakon nedavne rekonstrukcije prenamijenjena za izložbe.

Kortili Starog gradaNa srednjovjekovnim zidinama sačuvana su istočna gradska vrata 'Stubica'. Vodila su prema lovranskoj luci 'Mandraću'.

Kortili Starog grada su draž i posebnost mediteranskog urbanog graditeljstva. Iza kamenog portala naziru se fasade susjednih kuća, ukrašene skalinama, trijemovima i skodovima, a u sredini kortila uzdiže se kameno grlo cisterne.


Reljef sv. JurjaNasuprot Crkve sv. Jurja, na istoimenom trgu, diže se zgrada, sjedište srednjovjekovnog gradskog poglavarstva. Lunetu kamenog portala okružuje drveni reljef sv. Jurja koji kopljem probada zmaja. Djelo je domaćih majstora, nastalo početkom XIX stoljeća. Heraldički grbovi uglednih obitelji Lovrana nalaze se na pročelju zgrade.

MustaćonLuneta portala zgrade na Trgu sv. Jurja okružena je drvenim reljefom brkate i bradate figure zastrašujućeg pogleda – 'Mustaćona'. Čuvao je kuću od svih mogućih neprijatelja i nevolja.

Na ulazu Trga slobode nalaze se dvije kamene ploče koje na latinskom i talijanskom jeziku ukazuju na posjetu saskog kralja Fridriha II Augusta Lovranu, 11. lipnja 1845. godine. Saski je kralj bio pasionirani botaničar i odabrao je Učku za svoja istraživanja.

vileIzmeđu Lovrana i Ike uzdižu se uz obalnu šetnicu najljepše i najčuvenije lovranske vile. Nastale su na prijelazu XIX i XX stoljeća kao rezidencijalne vile ili kao ljetnikovci. Krasi ih stilska neujednačenost u kojoj se stapaju različiti utjecaji. Villa Astra i Villa Deneš pokazuju lijepe dekorativne elemente venecijanske gotike. Sve su vile bile okružene raskošnim parkovima s egzotičnim biljnim nasadima.

Zbog svoje veličanstvenosti izdvajamo preostale tri vile koje su djelo kreativnog genija, čuvenog bečkog arhitekta Carla Seidla. Villu Santa Mariu ukrašavaju mozaici i bujni park. Villa Frappart čuvena je po skladnom eklekticizmu forma i dekoracija. Villa San Niccolo (sada Villa Magnolia) poznata je zbog luksuznih ukrasa koji su spojeni s rustičnim elementima prethodnog zdanja.

Ruralna arhitektura Lovranštine pokazuje tipične osobine primorsko-istarskog stila. Kamene su zgrade masivne jednokatnice s podrumom, malih prozora i ulaznim skodom. Česta je posebnost polukružno krilo kuće oko ognjišta (tornica).

 
 
 
  TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE LOVRAN
HR-51415 Lovran, Trg slobode 1
tel: +385 (0)51 291 740, e-mail:
information@tz-lovran.hr